کاراسلینگ آسانسور

آسانسور آسیا هیدرولیک

در آسانسورهای هیدرولیک غیرمستقیم به یوک کابین کاراسلینگ می‌ گویند و این قسمت بخشی است که کابین روی آن سوار می‌ شود. استفاده از سیستم پاراشوت که روی بخش کاراسلینگ سوار می‌ شود، به استحکام، امنیت و ظرافت عملکرد آسانسور کمک زیادی می‌ کند. از سوی دیگر این بخش اجازه می‌ دهد که حرکت آسانسور بدون لرزش یا ضربه باشد. در نمونه آسانسورهای قدیمی که از کاراسلینگ استفاده نمی شد، روند ریل گذاری را به صورت راس به راس یا کنجی انجام می‌ دادند. این موضوع باعث می‌ شد که فرم کابین کاملاً ناقص و چند ضلعی به نظر برسد و فضای پرت زیادی را در قسمت چاهک داشته باشیم. علاوه بر آن، این کار هزینه‌ های زیادی را بر دوش افرادی که قصد نصب آسانسور داشتند می‌ گذاشت. امروزه در آسانسورهای مدرن استفاده از کاراسلینگ باعث شده بخش زیادی از این مشکلات برطرف شود. در این مطلب از سایت آسیا هیدرولیک بیشتر در مورد کاراسلینگ آسانسور صحبت خواهیم کرد.

بالابر آسیاهیدرولیک
وظیفه کاراسلینگ آسانسور چیست؟

وظیفه کاراسلینگ آسانسور هیدرولیک در اصل حمل کابین در آسانسورها می‌ باشد. علاوه بر این امکان نصب تجهیزات ایمنی مانند پاراشوت در سیستم کاراسلینگ باعث می‌ شود در زمان سقوط یا افزایش سرعت کابین، روند حرکت آسانسور کنترل شده و آسانسور به شکل ایمن متوقف شود. در بسیاری از آسانسورهای هیدرولیکی یا کششی به دلیل زیاد بودن تعداد ورودی کابین یا محدودیت‌ هایی که در محل نصب وجود دارد، شاهد این هستیم که به جای استفاده از یوک مستقیم یا نمونه‌ های غیر مستقیم از پولی هرزگرد استفاده می‌ کنند. در چنین شرایطی به ‌کارگیری آسانسورهای هیدرولیک با کاراسلینگ اجازه می‌ دهد که فقط یک جفت ریل برای حرکت آسانسور در نظر گرفته شود. در ضمن برای آسانسورهای کششی استفاده از این روش کمک می‌ کند که با یک ریل معکوس مسیر مناسب برای حرکت رفت و برگشتی آسانسور را مشخص کنیم.

کاراسلینگ ریل معکوس

در آسانسورهای دو درب یا سه درب از کاراسلینگ آسانسور ریل معکوس استفاده می‌ کنند. این سیستم اجازه می‌ دهد که فقط از یک ضلع چاله برای کابین، ریل کادر وزنه استفاده کنیم و به راحتی امکان این را داشته باشیم که درب چاله آسانسور را در یکی دیگر از اضلاع چاهک آسانسور قرار دهیم. استفاده از کاراسلینگ آسانسور برای چاه‌ های آسانسور که دارای فضای کمی هستند، می‌ تواند مفید واقع شود. چرا که نحوه ریل گذاری در آن‌ها فضای کمی را اشغال کرده و امکان بهره وری بیشتر از چاهک را به ما می‌‌ دهد. به کارگیری کاراسلینگ آسانسور کششی ریل معکوس مزایای زیادی را در اختیار ما قرار می‌ دهد که عبارتند از:
● نصب و اجرای راحت
● این نوع آسانسور به وزنه سربی نیاز ندارد
● قابل استفاده برای آسانسورهای با کابین معمولی و شیشه‌ ای
● امکان داشتن کابینت چهار ضلعی منتظم در آسانسورهایی که دارای ۲ یا ۳ درب هستند.
● مناسب برای آسانسور‌هایی که سرعت بالایی دارند.
● داشتن زاویه آلفا ۱۸۰ درجه
● حذف فلکه هرزگرد از سیستم آسانسور
● امکان نصب ساده گاورنر
● امکان استفاده برای انواع آسانسور‌های موتورخانه دار و بدون موتورخانه
● امکان طراحی کابینت سه درب در در شرایط مختلف
● استفاده از کاراسلینگ آسانسور باعث کاهش ظرفیت اشغال شده می‌ گردد، به شکلی که شاهد کاهش ابعاد بین ۳۲ تا ۴۲ سانتی متر در عرض خواهیم بود.

کاراسلینگ آسانسور بدون چاله

این نمونه از کاراسلینگ آسانسور معمولاً در مواردی استفاده می شود که امکان احداث چاهک آسانسور برای ما وجود ندارد. به کارگیری این سیستم در چنین شرایطی باعث کاهش هزینه متوسط خواهد شد. بسیاری تصور می‌ کنند که نداشتن چاهک در این آسانسورها باعث کاهش ظرفیت آنها می‌ شود، این در صورتی است آسانسور بدون چاهک دارای کاراسلینگ می‌ تواند ظرفیتی تا حدود ۱۰۰۰ کیلوگرم داشته باشد. بسته به فضا و کاربرد مدنظر مشتری، کاراسلینگ آسانسور بدون چاهک در ابعاد مختلفی تولید می‌ شود که بین ۶۰ تا ۹۰ سانتیمتر هستند. در این آسانسورها معمولاً از ترمز ایمنی لحظه‌ ای غلطکی استفاده می‌ کنند و همین امنیت نهایی این نمونه از کاراسلینگ آسانسور را افزایش می‌ دهد.

نحوه نصب و استفاده از کارسلینگ آسانسور

کاراسلینگ آسانسور در اصل یک سکو یا پایه است که کابین بر روی آن سوار می‌ شود. به همین دلیل در آسانسورهایی که برای انتقال بار یا مسافر مورد استفاده قرار می‌ گیرند، تمامی وزن بر روی این قسمت‌ ها سوار خواهد شد. آستانه بیرونی درب باید با توجه به محل قرارگیری کاراسلینگ تنظیم شود. در زمان تنظیم این قسمت بهتر است بدانید که بعد از استقرار وزن روی کابین، شاهد افت ارتفاع آن در حدود ۱۵ سانتیمتر خواهیم بود. کار اصلی لینک‌ ها که با استفاده از ورق‌ های فولادی تولید شده‌ اند، اتصال به قسمت چوبی یا استیل کفپوش کابین است تا بتوانند راحت‌ تر آن را تکان دهند. در شرایطی که از آسانسور برای انتقال مسافر استفاده می‌ کنیم، باید بعد از نصب کابین در قسمت پایینی چاهک، ضربه گیر‌هایی از جنس فنر یا پلی اورتان قرار دهیم تا از بروز حرکت ضربه‌ ای جلوگیری شود. همچنین استفاده از سنگ یا کاشی در کف کابین باعث افزایش وزن این قسمت می‌ شود. به کارگیری ضربه گیرهای لاستیکی کمک می‌ کند که لرزش و نویز در زمان حرکت آسانسور کاهش پیدا کند. البته این قسمت ها بیشتر در آسانسورهایی که سرعت متوسط رو به بالا دارند، استفاده می‌ شود. برای انتخاب عرض کاراسلینگ باید به عرض کابین توجه داشته باشید و همچنین ارتفاع کاراسلینگ آسانسور باید متناسب با ارتفاع کابین باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *